Inovacioni centar za zemljotresno inženjerstvo

Preduzeće SISTEM DC 90 d.o.o. je specijalizovano za razvoj, proizvodnju i testiranje seizmičke zaštite i opreme za prigušenje. Preduzeće je osnovao Zoran Petrašković koji je karijeru počeo u Institutu za ispitivanje materijala IMS. Od 2000. godine Zoran Petrašković je izumeo i razvio veliki broj uređaja za seizmičku zaštitu, koji se sada koriste širom sveta.


SISTEM 90 u okviru svoje misije želi da postane vodeća Inovaciona i Inžinjering organizacija iz oblasti seizmičkog inžinjerstva u regionu. Svoju misiju ostvarivaće putem plasmana pronalazačke i inovacione aktivnosti i primenom i plasmanom pronalazaka preko članica inžinjeriga. Razvoj je postepen usklađen sa mogućnostima, stanjem potreba i htenja. Inovacije u oblasti, sistema seizmičke zaštite, tehnologije građenja i transfer tehnologije kroz projektovanje i inžinjering.

Patenti SISTEM DC 90 su primenjeni na objektima na četri kontinenta. (Evropa, Amerika, Afrika, Azija). Misija vodećih ljudi SISTEMA DC 90 je da se SISTEM DC 90 proširi i na druga tržišta.

Pokrovitelji